Kıbrıs Barış Harekatı

Kıbrıs Barış Harekatı  (20 Temmuz 1974)

        1.Harekat 20-22 Temmuz 1974tarihinde, 2.Harekat 14-16 Ağustos 1974 tarihlerinde yapılmıştır.

        Türkiye, 1974 yılında destansı bir Harekat ile Ada'ya barış getirdi.

Kıbrıs Adası'nda Türklerin uğradığı baskı ve zulmü ortadan kaldırmak amacıyla Türk Silahlı Kuvvetlerince (TSK) gerçekleştirilen Kıbrıs Barış Harekatı'nın üzerinden 46 yıl geçti.

Özellikle Rumların uyguladığı zulüm politikasına karşılık 15 Temmuz 1974 yılında harekete geçen Türkiye, Mehmetçik'i Kıbrıs Barışı ile görevlendirdi.

"Ayşe Tatile Çıksın" parolasıyla başlatılan Harekat, adada akan kanı durdurdu.

Türk ordusu Lefkoşa civarına havadan indirme, Girne civarına ise denizden çıkarma yaptı. Yaklaşık 3 bin asker harekatta görevliydi. Dünya Harekatı Başbakan Bülent Ecevit’in yaptığı tarihi açıklamayla duydu:

   20 Temmuz 1974 sabahı saat 06.05’te Türkiye, Kıbrıs Barış Harekatı’nı başlattı. Harekat kapsamında Türk      paraşütçüler, sabahın erken saatlerinde Kıbrıs semalarında göründü.

  Harekat haberi Kıbrıslı Türkler tarafından sevinçle karşılandı. Gece boyunca süren çatışmaların ardından Türk ordusu, Rumların direnişini kırmayı başardı.

Müdahale başarılı olsa da sorun tam olarak çözülemedi. Çünkü Türk köylerinde Rumların baskısı artarak sürüyordu.

Türkiye, Kıbrıs Barış Harekatı’nı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) kararına uyarak 22 Temmuz 1974’te sona erdirdi. Yine BM Güvenlik Konseyi’nin kararına göre Türkiye, Yunanistan ve İngiltere bir araya gelerek Kıbrıs sorununun çözümü için görüşmelere başladı.

Bu baskıya göz yummayan Türkiye görüşmelerin fayda getirmeyeceğini ve Rumların tavrını değiştirmeyeceğini anlayınca o tarihi sözlerle ikinci Harekat başlatıldı.

"Ayşe tatile çıksın" parolasıyla başlatılan Harekat, adada akan kanı durdurdu.

Ayşe, Turan Güneş’in kızıydı ama bu konuşmanın Ayşe’yle ilgisi yoktu. "Ayşe tatile çıksın" İkinci Harekatı başlatacak parolaydı.

Türk ordusu, İkinci Harekatta kısa sürede başarıya ulaştı. Ada'nın neredeyse yüzde 35’lik bölümü ele geçirildi. Bölgede yaşayan Türk halkının güvenliği bu kez tamamen sağlandı.

Rum çetelere yönelik yürütülen operasyonda başarı elde edildi.

Zulüm altındaki Türk nüfusa yardım elini uzatan Mehmetçik, her zaman olduğu gibi o gün de mazlumun hakkını asla göz ardı etmedi.

Rumlara yönelik yürütülen operasyonlar kapsamında Türk köyleri ve etnik nüfusun fazlaca olduğu yerler, terör faaliyetlerinden arındırıldı.

Rum fanatikleri Türk askerleriyle zaman zaman çatışmalara girdi. Bu noktada Batı, Türk halkının TSK tarafından korunup kollanmasına karşı çıktı.

Özellikle EOKA'cıların zulmüne karşı kahramanca mücadele vererek bölgeyi terörden arındırılan Türkiye'ye ABD'den ambargo geldi.

 

EOKA tarafından katledilmesinin ardından soydaşlarının güvenliğinin sağlanması adına düzenlenen Harekat, ABD'nin silah ambargosu ile son buldu.

Kıbrıs Barış Harekatı kısa süre içerisinde amacına ulaşırken adaya huzur ve refahı getirdi.

   13 Şubat 1975’te Kıbrıs Türk Federe Devleti kuruldu.

Rauf Denktaş, Federe Devlet ve Meclis Başkanı oldu.

15 Kasım 1983’te ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) kuruluşu dünyaya ilan edildi.

 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilk Cumhurbaşkanı da yine Rauf Denktaş oldu.

Kıbrıs Barış Harekatı'ndan geriye ise büyük bir vefa örneği kaldı.

Yavru vatan olarak adlandırılan ve Türkiye'nin en önemli parçalarından biri olan Kıbrıs adası, verilen şehitler ile de Türkiye'ye ait olduğunu ilk kez o zaman gösterdi.

Kıbrıs Barış Harekatı’nda Türk ordusu, 498 şehit verdi.

Kıbrıs Türk tarafı ise, harekatta 70’i mücahit, 270 kişiyi kaybetti. Kıbrıs Türklerinin genel olarak verdiği şehit sayısı ise 1672 olarak kayıtlara geçti.

 

Kaynak: www.ensonhaber.com